Roken

Standaard

Maurice een 36-jarige ging op huwelijksreis met zijn vrouw. Op de huwelijksreis begon hij bloed te hoesten, toen ze terugkwamen van hun huwelijksreis werden ze verwezen naar het ziekenhuis. En ja hoor de diagnose was longkanker, Maurice had dit eigenlijk al zien aankomen, hij rookt al vanaf zijn 16de.

Vroeger als in de tijd van onze ouders, was roken binnen nog normaal. Nu is dat niet meer toegestaan. De kinderen en jongvolwassenen van nu zijn ervan op de hoogte hoe slecht roken wel niet is. De maatschappij probeert dit tegen te gaan en onderneemt veel dingen als de pakjes niet zichtbaar in de supermarkt te vertonen. Dit is om de mensen van roken te weerhouden. Toch nemen sommige de stap om te gaan roken, zij nemen die stap zelf wetend dat de consequenties groot zijn. We kunnen natuurlijk spreken van een situatie waarin groepsdruk een rol speelt. Ik neem aan dat het “slachtoffer” ook nee kan zeggen. Wanneer dit niet het geval is moeten we misschien dan aannemen dat hij/zij verkeerde vrienden heeft. En de overheid is niet verantwoordelijk voor het kiezen van de verkeerde vrienden.

€7.000 kost ons een roker in Nederland. Deze roker die de stap heeft ondernomen om niet meer te stoppen, verdienen wij €50.000 aan simpelweg omdat hij/zij eerder overlijdt. Op het moment dat wij als maatschappij mensen proberen te weerhouden van roken en sommige het dan nog steeds doen, maakt het ons dan slecht dat wij tabak verkopen. Deze mensen worden niet gedwongen en niet in de verleiding gebracht door alle maatregelen.

De maatregelen die in Nederland worden getroffen zijn afschrikwekkende afbeeldingen op de verpakkingen. Deze afbeeldingen zou het doel moeten hebben de roker te late inzien wat hij/zij zichzelf en zijn omgeving aandoet. Zoal al eerder vernoemd het afschermen van tabak in supermarkten. In 2020 zal de mentholsigaret niet meer verkocht mogen worden. Nu zijn de smaken als cacao en vanille al verboden. Voor de elektrische nicotine sigaret komt een  reclameverbod. En natuurlijk mag er niet gerookt worden onder de 18. Alle maatregelen zijn onderdeel van het Europees overheidsbeleid. Verder zijn er ook hulpmiddelen om te stoppen met roken, dit kunnen boeken, sites en klinieken zijn.

Als u het mij vraagt denk ik dat een roker dus een bewuste keuze maakt om te roken en wij die niet roken heus van die keuze mogen profiteren. Omdat alle hulp die er nu geboden wordt voldoende zou moeten zijn.

Afbeeldingsresultaten voor roken

bronnen:

http://www.stoprokenvandaag.nl/tabak-roken-en-tabaksindustrie/wat-kost-roken-de-nederlands-maatsschappij/

https://www.stichtingstopbewust.nl/enge-plaatjes-sigaretten/

Advertenties

»

  1. Een elektrische sigaret gebruiken is helemaal geen roken. En een elektrische sigaret heeft hetzelfde veiligheidsprofiel als nicotine pleisters. Mijn oncoloog ondersteunt het stoppen met roken door over te stappen op een elektrische sigaret. Omdat het gevaar de in rook zit, dus verbranding. En nicotine veroorzaakt geen kanker, maar rook wel. E-sigaret is verdamping van een vloeistof, waar nicotine in zit. Naast nicotine een smaakstofje, en de basisstoffen die de smaakstof en nicotine dragen zijn dezelfde “neutrale” stoffen die ook in medicinale verdampers zitten.

  2. Erg goede inleiding en een goede opbouw. Zinnen kunnen wat beter zoals de eerste zin heb je ‘roken binnen’ terwijl ‘binnen roken’ beter is

  3. Hey sterre, ik vind het een heel goed blog met goede feiten! Misschien kan je de volgende keer nog iets meer je mening er in verwerken, maar voor de rest super goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s